Διατροφή για ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης

Είτε είσαι μαθητής που προετοιμάζεται πυρετωδώς για τις Πανελλήνιες και αισθάνεσαι πως δεν μπορείς να συγκεντρωθείς όσο και αν προσπαθείς είτε απλά το φορτωμένο σου πρόγραμμα σε δυσκολεύει πολλές φορές να θυμηθείς ή να συγκεντρωθείς στην εργασία σου, η διατροφή μπορεί να σταθεί για ακόμη μια φορά πολύτιμος σύμμαχός σου!

Η διατροφή μας διαδραματίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου μας. Ενώ πολλοί από εμάς συχνά συνδέουμε τη διατροφή με τη φυσική μας κατάσταση και/ή την απώλεια βάρους, ελάχιστοι συνειδητοποιούν ότι ο τρόπος διατροφής μας μπορεί επίσης να επηρεάσει τη μνήμη και τη συγκέντρωσή μας. Σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, η υιοθέτηση μιας διατροφής πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη νοητική λειτουργία είναι σημαντική για την ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσής μας!

Έρευνες έχουν διαπιστώσει την άμεση σχέση της διατροφής με την υγεία του εγκεφάλου και μάλιστα συγκεκριμένων συστατικών που συμβάλλουν στην υγεία και σωστή λειτουργία του, στην ενίσχυση της μνήμες και της συγκέντρωσής μας.

  1. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται κυρίως σε λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σαρδέλα και σκουμπρί κ.λπ., ξηρούς καρπούς, αβοκάντο, ελαιόλαδο, λιναρόσπορο, σπόρους chia, έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και στην καλή διάθεση.
  2. Αντιοξειδωτικά: Τα φρούτα και λαχανικά με έντονο κίτρινο, πορτοκαλί, πράσινο χρώμα όπως πορτοκάλι, μανταρίνι, ακτινίδιο, τα σκούρα πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και ειδικά τα αμύγδαλα κ.α. είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών τα οποία μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του εγκεφάλου από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες βελτιώνοντας και ενισχύοντας τη μνήμη και τη συγκέντρωση.
  3. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β3, Β5, Β6, Β12 κ.λπ.) αποτελούν σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Όταν υπάρχει έλλειψη ή μειωμένη συγκέντρωση στον οργανισμό, μπορεί να προκληθεί αδυναμία συγκέντρωσης, έντονες εναλλαγές της διάθεσης, προκαλούν εκνευρισμό, δυσχεραίνουν τη χαλάρωση και τον ποιοτικό ύπνο. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι το συκώτι, τα ψάρια, το κρέας, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα δημητριακά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί κ.α.
  4. Υδατάνθρακες: Όπως το σώμα μας έτσι και ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την απαραίτητη ενέργεια. Για να μπορέσουμε να μείνουμε συγκεντρωμένοι χρειαζόμαστε σταθερή και επαρκή παροχή ενέργειας, με τη μορφή γλυκόζης, στον εγκέφαλό μας. Η κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων όπως τα δημητριακά ολικής άλεσης που διασπώνται αργά και τροφοδοτούν σταθερά τον οργανισμό με γλυκόζη άρα και ενέργεια είναι η κατάλληλη επιλογή για να παραμένουμε συγκεντρωμένοι καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
  5. Επαρκής ενυδάτωση: Η ενυδάτωση είναι πολύ σημαντική τόσο για την υγεία του εγκεφάλου όσο και για το σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού. Η μειωμένη κατανάλωση νερού μπορεί να προκαλέσει, κούραση, δυσκολία στη σκέψη και απώλεια συγκέντρωσης επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και την πνευματική εγρήγορση. Οι γενικές οδηγίες συστήνουν να καταναλώνουμε 10-12 ποτήρια υγρών την ημέρα, η πλειοψηφία των οποίων να είναι νερό (8-10 ποτήρια).
ενίσχυση μνήμης

Εκτός από τις παραπάνω γενικότερες κατηγορίες συστατικών, έχει βρεθεί πως συγκεκριμένα τρόφιμα που έχουν βρεθεί ότι συμβάλλουν στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης:

  • Μπανάνες: Πλούσιες σε βιταμίνη Β6 και μαγνήσιο, οι μπανάνες μπορούν να βελτιώσουν τη συγκέντρωση και να ενισχύσουν τη μνήμη.
  • Καρύδια: Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον εγκέφαλο.
  • Μαύρη σοκολάτα: Η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν συμβάλλουν στην καλύτερη ροή του αίματος στον εγκέφαλο βελτιώνοντας τη λειτουργία του.
  • Μύρτιλα: Περιέχουν αντιοξειδωτικά που δρουν θετικά έναντι του οξειδωτικού στρες και των φλεγμονών συμβάλλοντας στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.
  • Μπρόκολο: Περιέχει βιταμίνες Β12, Β6 που προλαμβάνουν τις γνωστικές διαταραχές και ενισχύουν τη μνήμη.

Εκτός από διατροφή, είναι εξίσου σημαντικό να διατηρούμε έναν γενικότερα υγιεινό τρόπο ζωής. Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, η τακτική φυσική άσκηση και η μείωση του στρες είναι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του εγκεφάλου και τη νοητική λειτουργία. 

Αλιόνα Στράτουλατ, Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *