3+1 Συμπτώματα Έλλειψης Σιδήρου

Ο σίδηρος εκτός από ένα δημοφιλές μέταλλο που βρίσκουμε στη Γη και έχει ευρεία χρήση στη βιομηχανία, είναι ένα πολύτιμο μέταλλο για τον οργανισμό μας καθώς είναι το βασικό στοιχείο που συμβάλλει στον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα. 

Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η αιμοσφαιρίνη συνδέεται με το οξυγόνο στους πνεύμονες και το μεταφέρει σε όλους τους ιστούς και τα όργανα του σώματος. Ο σίδηρος συμμετέχει επίσης στην παραγωγή της μυοσφαιρίνης, μιας πρωτεΐνης που βοηθά στην αποθήκευση οξυγόνου στους μύες, και είναι απαραίτητος για διάφορα ένζυμα που εμπλέκονται σε διάφορες βιοχημικές διεργασίες.

Οι σημαντικότερες διεργασίες του οργανισμού που συμμετέχει ο σίδηρος είναι:

Μεταφορά οξυγόνου: Ο σίδηρος αποτελεί βασικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς και τα όργανα σε όλο το σώμα.

Παραγωγή ενέργειας: Ο σίδηρος εμπλέκεται στην παραγωγή τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), του γνωστού «ενεργειακού νομίσματος των κυττάρων».

Σύνθεση του DNA: Ο σίδηρος απαιτείται για τη σύνθεση του DNA, του γενετικού υλικού των κυττάρων.

Λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας στην καταπολέμηση των λοιμώξεων και των ασθενειών.

Λειτουργία του εγκεφάλου: Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της φυσιολογικής γνωστικής λειτουργίας και της ανάπτυξης του εγκεφάλου.

Από τη μη επαρκή πρόσληψη σιδήρου μπορεί να εμφανιστεί μια κατάσταση γνωστή ως σιδηροπενία ή σιδηροπενική αναιμία. Ορισμένα κοινά συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου περιλαμβάνουν:

Κόπωση και αδυναμία Η έλλειψη σιδήρου μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, οδηγώντας σε αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας και μειωμένης αντοχής.

Πονοκέφαλοι και ζαλάδα: Η ανεπαρκής οξυγόνωση του εγκεφάλου λόγω χαμηλών επιπέδων σιδήρου μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και ζάλη.

Δύσπνοια: Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή οξυγόνου στους ιστούς, οδηγώντας σε δύσπνοια, ιδίως κατά την άσκηση.

Εύθραυστα νύχια και τριχόπτωση: Η ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να επηρεάσει την υγεία των νυχιών, κάνοντάς τα εύθραυστα και να οδηγήσει σε τριχόπτωση.

σίδηρος

Η πρόσληψη του σιδήρου γίνεται κυρίως μέσω της διατροφής. Υπάρχουν δύο μορφές σιδήρου, ο αιμικός σίδηρος (βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης) και ο μη αιμικός σίδηρος (βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης).

Κόκκινο κρέας: Το μοσχάρι, το αρνί και το συκώτι είναι εξαιρετικές πηγές αιμικού σιδήρου. 

Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα παρέχουν αιμικό σίδηρο, αν και σε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με το κόκκινο κρέας. 

Θαλασσινά: Τα οστρακοειδή, όπως τα στρείδια, τα κυδώνια και τα μύδια, είναι καλές πηγές σιδήρου. 

Ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος περιέχουν επίσης επαρκή ποσότητα. 

Όσπρια: Τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια και η σόγια είναι πλούσια σε μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος είναι μια μορφή που απορροφάται λιγότερο εύκολα, αλλά εξακολουθεί να αποτελεί σημαντική πηγή.

Σκούρα φυλλώδη λαχανικά: Το σπανάκι, το λάχανο, το σέσκουλο και άλλα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν μη αιμικό σίδηρο μαζί με άλλα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά.

Ξηροί καρποί και σπόροι: Τα αμύγδαλα, τα κάσιους, οι κολοκυθόσποροι και το σουσάμι είναι πλούσιες φυτικές πηγές σιδήρου. Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Ορισμένα δημητριακά, ψωμί και άλλα προϊόντα δημητριακών είναι εμπλουτισμένα με σίδηρο, γεγονός που τα καθιστά καλές πηγές σιδήρου.

Σε περίπτωση εμφάνισης έλλειψης σιδήρου ο θεράπων ιατρός θα συστήσει τη χορήγηση συμπληρώματος σιδήρου έτσι ώστε να ρυθμιστούν τα αποθέματα σιδήρου στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Instagram

Facebook

LinkedIn

Πηγές

“Advanced Nutrition and Human Metabolism” by Sareen S. Gropper, Jack L. Smith, and Timothy P. Carr (ISBN: 9781337559016)

“Modern Nutrition in Health and Disease” edited by A.C. Ross, B. Caballero, R.J. Cousins, and K.L. Tucker (ISBN: 9780781741330)

Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition” by Martha H. Stipanuk and Marie A. Caudill

Ένα Σχόλιο

  1. Pingback:Ηλιακό Φως και Βιταμίνη D: Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την...

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *