Ενίσχυση της εστίασης και της μνήμης: Ποια συστατικά μπορούν να βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου;

Κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου, οι φοιτητές συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την κούραση, το άγχος και διάφορους περισπασμούς που τους αποτρέπουν από το να συγκεντρωθούν ώστε να αποδώσουν καλύτερα. Έτσι, πολλοί οδηγούνται στο να αναζητήσουν τρόπους για να ενισχύσουν τις γνωστικές τους ικανότητες. Και ενώ η μεθοδικότητα στη μελέτη και κάποιες προσαρμογές του τρόπου ζωής παίζουν καθοριστικό ρόλο, η χρήση φυσικών εκχυλισμάτων κρόκου, δαμασκηνιάς και δενδρολίβανου είναι αποτελεσματική στην ενίσχυση τη μνήμης και της εστίασης. Η διατήρηση της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων αυτών των φυσικών νοοτροπικών συστατικών μπορεί να προσφέρει πολλαπλά οφέλη στους φοιτητές.

Η συγκέντρωση είναι βασικός παράγοντας για την αποτελεσματική μάθηση και τη συγκράτηση των πληροφοριών. Χωρίς αυτήν, η μελέτη είναι αναποτελεσματική, καθώς οι περισπασμοί εκτροχιάζουν την παραγωγικότητα και εμποδίζουν την κατανόηση. Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, η ικανότητα διατήρησης της συγκέντρωσης γίνεται ακόμη πιο σημαντική, καθώς επηρεάζει άμεσα την απόδοση και το αποτέλεσμα. 

sigentrosi, mnimi

Ο κρόκος, που προέρχεται από τα άνθη του Crocus sativus, χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε διάφορους πολιτισμούς για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητάς του να βελτιώνει τη διάθεση και τη νοητική ικανότητα. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι ο κρόκος μπορεί πράγματι να προσφέρει γνωστικά οφέλη, ιδίως όσον αφορά στην ενίσχυση της μνήμης και τη βελτίωση της προσοχής. Οι δραστικές του ενώσεις, όπως η κροκίνη και η σαφρανάλη, έχει αποδειχθεί ότι ασκούν νευροπροστατευτική δράση και ενισχύουν τα συστήματα νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στις διαδικασίες μάθησης και μνήμης.

Ομοίως, το εκχύλισμα δαμασκηνιάς (Prunus domestica), που είναι άφθονο σε αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά, έχει αποδειχθεί ότι υποστηρίζει τη γνωστική λειτουργία. Μελέτες δείχνουν ότι οι ενώσεις που βρίσκονται στα δαμάσκηνα, όπως οι ανθοκυανίνες και η κερσετίνη, διαθέτουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορούν να ενισχύσουν τη μνήμη και τις μαθησιακές ικανότητες. Καταπολεμώντας το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, τα εκχυλίσματα δαμάσκηνου θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενισχύσουν τις γνωστικές επιδόσεις, καθιστώντας τα πολύτιμη βοήθεια στο πρόγραμμα μελέτης των φοιτητών που έχουν να αντιμετωπίσουν ένα βαρύ πρόγραμμα εξετάσεων

Το δενδρολίβανο διαθέτει επίσης γνωστικά οφέλη. Το ροσμαρινικό οξύ και άλλες βιοδραστικές ενώσεις στο εκχύλισμα δενδρολίβανου έχουν συνδεθεί με τη βελτίωση της μνήμης και της προσοχής. Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση εκχυλισμάτων δενδρολίβανου μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία, αυξάνοντας τα επίπεδα εγρήγορσης και συγκέντρωσης. Θεωρείται ως ένας φυσικός γνωστικός ενισχυτής σε περιόδους έντονης πνευματικής άσκησης, καθώς διεγείρει τη δραστηριότητα των νευροδιαβιβαστών και προάγει την εγκεφαλική αιματική ροή.

Φυσικά, ο επαρκής ύπνος, η τακτική άσκηση, η σωστή διατροφή και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες παραμένουν θεμελιώδεις πυλώνες της γνωστικής ευεξίας. Ωστόσο, την περίοδο των εξετάσεων που απαιτείται μέγιστη γνωστική απόδοση, φυσικά συστατικά όπως τα εκχυλίσματα κρόκου, δαμασκηνιάς και δενδρολίβανου προσφέρουν φυσικές εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση της γνωστικής λειτουργίας. Κατανοώντας τη σημασία της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των εξετάσεων και αξιοποιώντας τα οφέλη αυτών των φυσικών συμπληρωμάτων, οι φοιτητές μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της εξεταστικής με μεγαλύτερη αντοχή και αυτοπεποίθηση.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Βιβλιογραφικές αναφορές:

  1. Lopresti, Adrian L., et al. “Crocus sativus L. (saffron) extract and its active constituents (crocin and safranal) on cognitive performance and mood: A meta-analysis of randomized clinical trials.” Journal of Psychopharmacology 33.11 (2019): 1315-1327.
  2. Hausenblas, Heather A., et al. “Saffron (Crocus sativus L.) and major depressive disorder: A meta-analysis of randomized clinical trials.” Journal of Integrative Medicine 18.2 (2020): 126-134.
  3. Kale, Anvita, and R. Rajalakshmi. “Neuroprotective effects of the polyphenolic rich extract of plum in vitro and in vivo models of acute seizure and oxidative stress.” Journal of Neurochemistry 152.Suppl 1 (2020): 33-34.
  4. Xu, Jian, et al. “The neuroprotective effects of phytochemicals on amyloid beta-induced toxicity in models of Alzheimer’s disease: a systematic review.” Journal of Alzheimer’s Disease 68.4 (2019): 1497-1516.
  5. Moss, Mark, et al. “Aromas of rosemary and lavender essential oils differentially affect cognition and mood in healthy adults.” International Journal of Neuroscience 113.1 (2003): 15-38.
  6. Scholey, Andrew, et al. “An extract of Salvia (sage) with anticholinesterase properties improves memory and attention in healthy older volunteers.” Psychopharmacology 198.1 (2008): 127-139.

Ένα Σχόλιο

  1. Pingback:4 Tips για αποδοτικότερη επανάληψη πριν τις Πανελλήνιες!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *