Υπάρχουν φορές που νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να θυμηθείτε παλαιότερα γεγονότα, ημερομηνίες ή συγκεκριμένα περιστατικά που αισθάνεστε σαν μια «θολούρα» στο μυαλό σας; Βλέπετε κάποιον και δεν θυμάστε από πού τον γνωρίζετε; Μην ανησυχείτε, μπορεί απλά η μνήμη σας να χρειάζεται ενίσχυση.
Η μνήμη είναι μια θεμελιώδης γνωστική λειτουργία που μας επιτρέπει να κωδικοποιούμε, να αποθηκεύουμε και να ανακτούμε πληροφορίες. Ο σχηματισμός και η ανάκτηση της μνήμης περιλαμβάνουν πολύπλοκες νευρωνικές διεργασίες που βασίζονται στη συντονισμένη δραστηριότητα πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου και συστημάτων νευροδιαβιβαστών. Οι βασικές εγκεφαλικές δομές που εμπλέκονται στη μνήμη περιλαμβάνουν τον ιππόκαμπο, ο οποίος εμπλέκεται στον σχηματισμό της μνήμης, της μυρωδιάς και στη χωρική μάθηση και τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος εμπλέκεται στη μνήμη εργασίας και στις εκτελεστικές λειτουργίες.
Πώς δουλεύει η μνήμη;
Ο σχηματισμός της μνήμης περιλαμβάνει μια σειρά αλληλένδετων διαδικασιών, όπως η κωδικοποίηση, η παγίωση, η αποθήκευση και η ανάκτηση. Η κωδικοποίηση αναφέρεται στην αρχική απόκτηση πληροφοριών, η οποία βασίζεται στην προσοχή και την αισθητηριακή επεξεργασία.
Η παγίωση περιλαμβάνει τη σταθεροποίηση των ιχνών της μνήμης στον εγκέφαλο, που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η αποθήκευση περιλαμβάνει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση των αναμνήσεων, οι οποίες κατανέμονται σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου. Η ανάκτηση περιλαμβάνει την πρόσβαση στις αποθηκευμένες πληροφορίες και την επαναφορά τους στη συνειδητή επίγνωση.
Πώς μπορώ να ενισχύσω τη μνήμη μου;
Η ενίσχυση της μνήμης είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί βοηθάει τον εγκέφαλό μας να παραμένει σε εγρήγορση και να λειτουργεί ομαλά. Μπορείτε, λοιπόν, με μερικές απλές και αποτελεσματικές τεχνικές να βοηθήσετε τη λειτουργία της.
1.Εξάσκηση στην ανάκτηση
Εξασκηθείτε συχνά στην τεχνική της ανάκτησης, ανακαλώντας ενεργά πληροφορίες από τη μνήμη. Χρησιμοποιήστε τεχνικές όπως ο αυτοέλεγχος, οι κάρτες μνήμης και τα κουίζ για να θυμηθείτε πληροφορίες, γεγονότα, συμβάντα ή και λέξεις που θα σας βοηθήσουν να εξασκήσετε τη μνήμη σας.
Αυτή η πρακτική ενισχύει τα ίχνη της μνήμης και βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη διατήρησή της.
2.Κοιμηθείτε καλά
Η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με την απώλεια μνήμης. Το ίδιο και ο ανήσυχος ύπνος και ο ύπνος που διαταράσσεται συχνά. Θέστε ως προτεραιότητα τον επαρκή και υγιεινό ύπνο. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται 7 έως 9 ώρες τη νύχτα σε τακτική βάση. Εάν οποιαδήποτε συνθήκη διαταράσσει τον ύπνο, συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να σας κατευθύνει προς έναν ποιοτικό ύπνο.
3.Διατηρήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής που περιλαμβάνει τακτική άσκηση, ισορροπημένη διατροφή και επαρκή ύπνο.
Η σωματική δραστηριότητα ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου και προάγει τη νευροπλαστικότητα, υποστηρίζοντας τη λειτουργία της μνήμης. Η ισορροπημένη διατροφή προσφέρει όλες τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες στον οργανισμό μας και κατ’ επέκταση στον εγκέφαλό μας ώστε να λειτουργεί απρόσκοπτα.
4.Ασκήστε το σώμα σας κάθε μέρα
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τη ροή του αίματος σε ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να κρατήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση.
Για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες, συνιστώνται τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας αερόβιας δραστηριότητας, όπως το γρήγορο περπάτημα, ή 75 λεπτά την εβδομάδα έντονης αερόβιας δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο. Είναι καλύτερο η δραστηριότητα αυτή να κατανέμεται σε όλη την εβδομάδα. Εάν δεν έχετε χρόνο για πλήρη προπόνηση, δοκιμάστε μερικούς περιπάτους διάρκειας 10λεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας.
+1. Περάστε χρόνο με άλλους
Η κοινωνική αλληλεπίδραση βοηθά στην αποτροπή της κατάθλιψης και του στρες, παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης. Προγραμματίστε χρόνο για να βρεθείτε με αγαπημένα σας πρόσωπα, φίλους και άλλους ανθρώπους, ειδικά αν ζείτε μόνοι σας. Βρείτε ευκαιρία να πιάσετε «ψιλοκουβέντα» και δείτε τη μνήμη σας να ενισχύεται!
Η ενίσχυση της μνήμης είναι μια πολύπλευρη διαδικασία που περιλαμβάνει την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών του σχηματισμού της μνήμης και την εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών. Με την υιοθέτηση μικρών και απλών τεχνικών, όπως η πρακτική ανάκτησης, η διακεκομμένη επανάληψη, οι υγιεινές συνήθειες του τρόπου ζωής και η γνωστική διέγερση, τα άτομα μπορούν να βελτιώσουν τις επιδόσεις της μνήμης τους και να βελτιστοποιήσουν τα γνωστικά αποτελέσματα.
Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.
Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ
Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:
Πηγές:
Pingback:Ενίσχυση της εστίασης και της μνήμης: Ποια συστατικά βοηθούν...