Βιταμίνες και καλοκαιρινή περίοδος: Τι πρέπει να προσέξουμε

Είμαστε πλέον στην τελική ευθεία για την πιο πολυαγαπημένη εποχή του χρόνου, το καλοκαίρι και καθώς η θερμοκρασία ανεβαίνει και ο ήλιος λάμπει πιο έντονα, το σώμα μας υφίσταται διάφορες αλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στις διατροφικές μας ανάγκες. 

Ενώ το καλοκαίρι μας γεμίζει με περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες και στιγμές ανεμελιάς και χαλάρωσης, θέτει επίσης συγκεκριμένες προκλήσεις για την υγεία και τη διατροφή μας, αν δεν είμαστε προσεκτικοί. 

Για τον λόγο αυτό, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης βιταμινών καθίσταται ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια αυτής της εποχής για την υποστήριξη των αναγκών του οργανισμού μας. 

Ας δούμε παρακάτω ποια είναι τα βασικά στοιχεία της πρόσληψης βιταμινών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και μερικές χρήσιμες συμβουλές για την υγεία και τη διατροφή που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την εποχή χωρίς να στερηθείτε κανένα πολύτιμο συστατικό για την υγεία σας.

Οι βιταμίνες διαδραματίζουν πολύπλευρο ρόλο στη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο οργανισμός μας εκτίθεται σε αυξημένους περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες.

Ποιες είναι όμως οι βιταμίνες τις οποίες πρέπει να προσέξουμε να λαμβάνουμε επαρκώς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού;

Βιταμίνη C: Γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και την προστασία του οργανισμού από το οξειδωτικό στρες. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεδομένου ότι περνάμε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και εκτιθέμεθα σε περιβαλλοντικούς στρεσογόνους παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία, η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη C συμβάλλει στην υποστήριξη της υγείας του δέρματος και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βιταμίνη Ε: Λειτουργώντας ως ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των κυττάρων του δέρματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες και άλλους περιβαλλοντικούς ρύπους. Συμβάλλει επίσης στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και στην επιδιόρθωση του δέρματος. Η συμπερίληψη τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Ε στη διατροφή, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς δέρματος κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Βιταμίνες Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, δηλαδή Β1 (θειαμίνη), Β2 (ριβοφλαβίνη), Β3 (νιασίνη), Β5 (παντοθενικό οξύ), Β6 (πυριδοξίνη), Β7 (βιοτίνη), Β9 (φυλλικό οξύ) και Β12 (κοβαλαμίνη), είναι απαραίτητες για τον μεταβολισμό της ενέργειας, τη διαχείριση του στρες και τη συνολική ζωτικότητα. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας αυξάνονται άρα και οι ενεργειακές απαιτήσεις του οργανισμού, η εξασφάλιση επαρκούς πρόσληψης βιταμινών Β είναι σημαντική για τη διατήρηση των επιπέδων ενέργειας και την υποστήριξη της συνολικής υγείας.

vitamines kalokairi

Η διατήρηση του οργανισμού μας ενυδατωμένου είναι εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών όπου οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται αλλά δεδομένου ότι το νερό είναι απαραίτητο για την αποτελεσματική μεταφορά των θρεπτικών συστατικών σε όλο το σώμα, διασφαλίζοντας ότι οι βιταμίνες και τα μέταλλα που λαμβάνονται από τις τροφές φτάνουν στα κύτταρα και τους ιστούς. 

Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση διευκολύνει την πέψη προωθώντας την έκκριση πεπτικών χυμών και ενζύμων, τα οποία βοηθούν στην αποτελεσματική διάσπαση των τροφών και επιτρέπουν τη βέλτιστη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών. Η διατήρηση επαρκών επιπέδων ενυδάτωσης συμβάλλει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας, μιας κοινής συνέπειας της αφυδάτωσης που μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το πεπτικό σύστημα. 

Η προσοχή στην πρόσληψη βιταμινών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι απαραίτητη για να εξασφαλίζουμε ότι λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας.

Κάνοντας συνειδητές επιλογές και δίνοντας προτεραιότητα στη διατροφή και την πρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και βιταμινών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορούμε να βελτιώσουμε τα επίπεδα ενέργειας και ευεξίας μας και να απολαύσουμε την αγαπημένη μας εποχή στο έπακρο.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *