4 Τips για να διαχειριστείς το άγχος σου την περίοδο των εξετάσεων!

Οι εξετάσεις είναι ένα αναπόσπαστο αλλά και φυσιολογικό μέρος της σχολικής, και όχι μόνο, ζωής, αλλά για πολλούς μαθητές μπορούν να αποτελέσουν περίοδο έντονου άγχους.

Η κατάσταση στρες στην οποία υποβάλλονται οι μαθητές μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολία συγκέντρωσης, αρνητικές σκέψεις, ακόμα και σε σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές στρατηγικές που μπορείς να εξασκήσεις για να διαχειριστείς το άγχος σου και να προσεγγίσεις τις εξετάσεις με μια πιο ήρεμη και πιο σίγουρη ματιά και να αποτελέσουν ευκαιρία για να μάθεις και να γίνεις καλύτερ@.

Το αίσθημα ότι δεν είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι είναι μια σημαντική πηγή άγχους κατά την περίοδο των εξετάσεων. 

Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσεις τα ακόλουθα προκειμένου να είσαι προετοιμασμέν@ για το επόμενο διάστημα:

– Ξεκίνα τη μελέτη νωρίς: Μην περιμένεις μέχρι την τελευταία στιγμή για να ξεκινήσεις τις επαναλήψεις. Έτσι, θα έχεις χρόνο για καλύτερη επανάληψη και βαθύτερη κατανόηση της ύλης.

– Φτιάξε ένα πλάνο μελέτης: Δόμησε τη μελέτη σου με ένα σαφές πλάνο. Αυτό περιλαμβάνει την κατανομή του χρόνου για διαφορετικά θέματα, την ενσωμάτωση ερωτήσεων και ασκήσεων και τον προγραμματισμό διαλειμμάτων για την απαραίτητη ξεκούραση.

– Δημιούργησε μια «ομάδα μελέτης»: Η μελέτη με συμμαθητές μας μπορεί να βοηθήσει στην εμπέδωση εννοιών, στην αποσαφήνιση αποριών και στην ηθική υποστήριξη του ενός στον άλλο κατά την περίοδο των εξετάσεων.

Η φροντίδα του εαυτού μας τόσο σωματικά όσο και ψυχικά είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του άγχους. Δοκίμασε να εντάξεις στην καθημερινότητά σου τα παρακάτω:

– Κοιμήσου αρκετά: Προσπάθησε να κάνεις 7-8 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ. Ένα καλά ξεκούραστο μυαλό είναι καλύτερα εξοπλισμένο για να εστιάζει και να συγκρατεί πληροφορίες.

– Δώσε προσοχή στη διατροφή σου: Απόφυγε τα σνακ με ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που μπορεί να οδηγήσουν σε ενεργειακή απορρύθμιση. Ακολούθησε μια ισορροπημένη διατροφή, γεμάτη με φρούτα λαχανικά και θρεπτικά συστατικά για να έχεις σταθερή παροχή ενέργειας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

– Κάνε γυμναστική: Η σωματική δραστηριότητα είναι ένα εξαιρετικό μέσο ανακούφισης από το άγχος καθώς η άσκηση απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες έχουν βελτιωτικές επιδράσεις στη διάθεση. Αρκούν 15’ την ημέρα για να αισθανθείς καλύτερα και να βελτιώσεις τα επίπεδα του άγχους σου.

– Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης: Τεχνικές όπως ο διαλογισμός με βαθιές αναπνοές ή η προοδευτική μυϊκή χαλάρωση μπορούν να βοηθήσουν να ηρεμήσεις το μυαλό και το σώμα σου. Μπορείς να βρεις γρήγορα και δωρεάν βίντεο οnline.

άγχος, εξετάσεις

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, είναι σημαντικό να έχεις υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης για να διαχειρίζεσαι το άγχος:

– Μπλόκαρε τις αρνητικές σκέψεις: Αντί να κάνεις «αρνητική κουβέντα» με τον εαυτό σου, όπως «δεν θα τα καταφέρω, δεν θα πετύχω» δοκίμασε πιο ρεαλιστικές και θετικές δηλώσεις, όπως «θα δώσω τον καλύτερό μου εαυτό, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ».

– Επικεντρώσου στην αναπνοή σου: Αν νιώσεις ότι σε κυριέυει το άγχος, πάρε αργές, βαθιές αναπνοές για να ενεργοποιήσεις τους μηχανισμούς χαλάρωσης του σώματός σου.

– Οραματίσου και ονειρέψου: Φαντάσου τον εαυτό σου να αποδίδει καλά στις εξετάσεις, νιώθοντας ήρεμ@ και συγκεντρωμέν@. Ο οραματισμός και η ονειροπώληση βοηθούν στο να αποβάλλεις το άγχος και να ενισχύσεις την αυτοπεποίθησή σου.

Αν νιώθεις εξαιρετικά αγχωμέν@, δημιούργησε ένα δίκτυο υποστήριξης για την απαιτητική αυτή περίοδο:

– Μίλα με τους καθηγητές σου: Μπορεί να είναι σε θέση να προσφέρουν πρόσθετους πόρους μελέτης ή καθοδήγηση για συγκεκριμένα θέματα και να έχουν συμβουλές καθώς έχουν εμπειρία χρόνων με μαθητές που δίνουν εξετάσεις.

– Μίλα με φίλους και συγγενείς: Η οικογένειά μας και οι φίλοι μας μπορεί να αποδειχτούν ο καλύτερος σύμμαχος αυτή την περίοδο. Αποφορτίσου και εξέφρασε τις σκέψεις σου και θα δεις ότι το άγχος θα μειωθεί αισθητά. 

Μην ξεχνάς ότι το άγχος των εξετάσεων είναι κοινό φαινόμενο και όλοι έχουμε περάσει από αυτό. Για τον λόγο αυτό, βρες τις τεχνικές που κάνουν για σενα και αφοσιώσου στον στόχο σου!

Καλή επιτυχία!

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *