Βιταμίνη Β12 και Vegan Διατροφή: Όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε

Η βιταμίνη Β12,  όπως έχουμε αναφέρει εδώ, διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες, όπως ο σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων, η νευρολογική λειτουργία και η σύνθεση του DNA. 

Τη βιταμίνη Β12 τη βρίσκουμε κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνεπώς, τα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή, όπου αποκλείονται αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια Β12 λόγω του ότι υπάρχει περιορισμός στις διατροφικές πηγές. 

Για τον λόγο αυτό, η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 συνιστάται συχνά στα άτομα που ακολουθούν μια vegan διατροφή για να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη και να αποφευχθούν επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με ανεπάρκεια. 

Η βιταμίνη Β12, όπως αναφέραμε, διαδραματίζει διάφορους βασικούς ρόλους στο σώμα, μεταξύ των οποίων:

Σύνθεση του DNA: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του DNA, του γενετικού υλικού που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα. Συμμετέχει στη μετατροπή του μεθυλομαλονύλ-CoA σε σουκκινυλ-CoA, ένα κρίσιμο βήμα στην αντιγραφή του DNA και την κυτταρική διαίρεση.

Σχηματισμός ερυθρών αιμοσφαιρίων: Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την ωρίμανση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στον μυελό των οστών. Συμμετέχει στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για τη μεταφορά του οξυγόνου στο αίμα.

Σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος: Η βιταμίνη Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. Συμμετέχει στον σχηματισμό της μυελίνης, μιας λιπαρής ουσίας που μονώνει και προστατεύει τις νευρικές ίνες. Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε νευρολογικά συμπτώματα, όπως μυρμήγκιασμα, μούδιασμα και εξασθένιση της γνωστικής μας λειτουργίας.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Οι καλές πηγές βιταμίνης Β12 είναι:

– Κρέας (βόειο κρέας, πουλερικά, χοιρινό)

– Ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα)

– Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια, όστρακα)

– Αυγά

– Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι)

Ενώ ορισμένα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα εναλλακτικά γάλατα φυτικής προέλευσης και η διατροφική μαγιά, μπορεί να περιέχουν πρόσθετη βιταμίνη Β12, δεν αποτελούν αξιόπιστες πηγές καθώς η βιταμίνη δεν υπάρχει φυσικά σε αυτά τα τρόφιμα.

Η συνιστώμενη διαιτητική πρόσληψη (RDA) για τη βιταμίνη Β12 ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το στάδιο ζωής. Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) παρέχουν τα ακόλουθα RDA για τη βιταμίνη Β12:

– Βρέφη (0-12 μηνών): 0,4-0,5 mcg/ημέρα

– Παιδιά (1-8 ετών): 0,9-1,8 mcg/ημέρα

– Έφηβοι (9-18 ετών): mcg/ημέρα

– Ενήλικες (19 ετών και άνω): 2,4 mcg/ημέρα

– Έγκυες και θηλάζουσες: 2,6-2,8 mcg/ημέρα

Η ανεπάρκεια της βιταμίνης Β12 μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία και τη γνωστική μας λειτουργία, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Τα συνήθη συμπτώματα της ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 περιλαμβάνουν:

– Κόπωση και αδυναμία

– Δύσπνοια

– Χλωμό δέρμα

– Μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια

– Δυσκολία στο περπάτημα ή στη διατήρηση της ισορροπίας

– Γνωστική εξασθένιση, όπως απώλεια μνήμης ή σύγχυση

– Αλλαγές στη διάθεση, όπως κατάθλιψη ή ευερεθιστότητα

Σε σοβαρές περιπτώσεις, η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλοβλαστική αναιμία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τον σχηματισμό μη φυσιολογικά μεγάλου μεγέθους ερυθρών αιμοσφαιρίων, καθώς και σε μη αναστρέψιμη νευρολογική βλάβη.

Η λήψη συμπληρωμάτων με βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τα άτομα που ακολουθούν vegan διατροφή προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες αλλά και να προλάβουν επιπλοκές υγείας που σχετίζονται με την ανεπάρκεια της βιταμίνης. 

Η λήψη ενός συμπληρώματος βιταμίνης Β12 έχει πολλαπλά οφέλη:

Υποστήριξη της νευρολογικής υγείας: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της νευρολογικής λειτουργίας και τη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και νευρολογικών διαταραχών.

Βελτιωμένα επίπεδα ενέργειας: Η βιταμίνη Β12 διαδραματίζει βασικό ρόλο στον ενεργειακό μεταβολισμό και η χορήγηση συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την κόπωση και στη βελτίωση των συνολικών επιπέδων ενέργειας σε άτομα με κόπωση που σχετίζεται με ανεπάρκεια.

Βελτιωμένη διάθεση και ευεξία: Η βιταμίνη Β12 εμπλέκεται στη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση και τη συναισθηματική ευεξία. Η συμπληρωματική χορήγηση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης σε άτομα με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12.

Καρδιαγγειακή υγεία: Η επαρκής πρόσληψη βιταμίνης Β12 συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια.

H βιταμίνη Β12 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές διεργασίες και η επαρκής πρόσληψη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας, ιδίως σε άτομα που μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια, όπως είναι οι vegan. Η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης Β12 συνιστάται στα άτομα αυτά προκειμένου να διασφαλιστεί η επαρκής πρόσληψη και να αποφευχθούν επιπλοκές της υγείας. 

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Instagram

Facebook

LinkedIn

2 Σχόλια

  1. Pingback:Τα συχνότερα συμπτώματα έλλειψης βιταμινών Β - VITASTRIPS

  2. Pingback:Συμπληρώματα πολυβιταμινών: Πώς ωφελούν τον οργανισμό μας; - VITASTRIPS

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *