Blue light: Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;

Σίγουρα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, είστε μπροστά σε μια ψηφιακή συσκευή, είτε στο κινητό, είτε στον υπολογιστή ή το tablet, σωστά;

Η έλευση της ψηφιακής τεχνολογίας εγκαινίασε μια εποχή πρωτοφανούς δυνατότητας σύνδεσης με τον κόσμο γύρω μας, αλλά έφερε στο προσκήνιο έναν νέο περιβαλλοντικό ζήτημα: το blue light ή αλλιώς το μπλε φως, το οποίο εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως τα smartphones, οι υπολογιστές και τα tablet. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι μαζί με τις ηλεκτρονικές συσκευές κάθε είδους έτσι και το blue light έχει γίνει και αυτό αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής. Και ενώ η έκθεσή μας σε αυτό είναι συνεχόμενη, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη υγεία. 

Το blue light προέρχεται συνήθως από τον ήλιο, αλλά και από τις ψηφιακές οθόνες και τα φώτα LED. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τεχνητές πηγές μπορεί να προκαλούν βλάβες στα μάτια των ανθρώπων, αλλά οι μελέτες σε ζώα δεν έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε αξιόπιστα αποτελέσματα.

Το ανθρώπινο μάτι είναι φυσικά εξοπλισμένο για να φιλτράρει τις βλαβερές υπεριώδεις (UV) ακτίνες, αλλά είναι λιγότερο ικανό στο να εμποδίζει την ακτινοβολία που εκπέμπει το blue light.

Ενώ η έρευνα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του blue light στο ανθρώπινο μάτι βρίσκεται σε εξέλιξη, ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν πιθανές ανησυχίες. Η υπερβολική έκθεση στο blue light έχει συνδεθεί με την ψηφιακή καταπόνηση των ματιών, η οποία χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως κόπωση των ματιών, ξηρότητα, πονοκεφάλους και θολή όραση. Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι όταν κάθεστε πολλή ώρα μπροστά από τον υπολογιστή και το κινητό, μετά νιώθετε ότι τα μάτια σας χρειάζονται ένα διάλειμμα.   

Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το blue light μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (AMD), μιας χρόνιας πάθησης των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της κεντρικής όρασης. Ωστόσο, οι ακριβείς μηχανισμοί που διέπουν αυτή τη συσχέτιση βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.   

Μία από τις πιο καλά τεκμηριωμένες επιπτώσεις του blue light είναι η επίδρασή του στον ύπνο.

Το εσωτερικό ρολόι του ανθρώπινου σώματος, ή ο κιρκάδιος ρυθμός, επηρεάζεται από την έκθεση στο φως. Το blue light καταστέλλει την παραγωγή μελατονίνης, μιας ορμόνης που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης. Κατά συνέπεια, η έκθεση στο blue light το βράδυ μπορεί να διαταράξει τις συνήθειες του ύπνου, οδηγώντας σε αϋπνία, κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας και μειωμένη γνωστική λειτουργία.   

Η στέρηση ύπνου έχει συνδεθεί με ποικίλα προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και η κατάθλιψη. Ως εκ τούτου, η η μείωση ή/και αποφυγή της έκθεσης στο blue light πριν από τον ύπνο είναι ζωτικής σημασίας για καλύτερη ποιότητα ύπνου και τη διατήρηση του αισθήματος ευεξίας μετά από έναν καλό ύπνο.

blue light, ipnos

Πέρα από τις οφθαλμικές ανησυχίες και τις ανησυχίες που σχετίζονται με τον ύπνο, υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι το blue light μπορεί να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Ορισμένες μελέτες έχουν διερευνήσει την πιθανή σχέση μεταξύ της έκθεσης στο blue light και του αυξημένου οξειδωτικού στρες, το οποίο μπορεί να βλάψει τα κυτταρικά συστατικά. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί μια οριστική αιτιώδης σχέση και να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα.   

Ενώ τα οφέλη της συνεχούς ανάπτυξης και εξέλιξης της ψηφιακής τεχνολογίας είναι αδιαμφισβήτητα, είναι σημαντικό να έχουμε επίγνωση των πιθανών συνεπειών της συνεχόμενης έκθεσης στο blue light. Η προστασία της υγείας των ματιών μας, η βελτιστοποίηση της ποιότητας του ύπνου και η διατήρηση μέτρου στην έκθεση στην ακτινοβολία του blue light απαιτούν μια ισορροπημένη προσέγγιση. Ο περιορισμός του χρόνου χρήσης της οθόνης πριν από τον ύπνο, η χρήση φίλτρων ειδικά σχεδιασμένων για την απορρόφηση του blue light και η ενσωμάτωση τακτικών διαλειμμάτων από τις ψηφιακές συσκευές αποτελούν αποτελεσματικές στρατηγικές για τον μετριασμό των πιθανών κινδύνων.

Βεβαίως, η έρευνα σε αυτόν τον τομέα συνεχίζει να εξελίσσεται, οπότε μέχρι να έχουμε ασφαλή αποτελέσματα είναι σημαντικό να έχουμε συνεχή ενημέρωση επί του θέματος και να λαμβάνουμε υπόψη τα τελευταία ευρήματα από τις επιστημονικές μελέτες αλλά και να υιοθετούμε προληπτικά μέτρα για τη διαφύλαξη τόσο της οφθαλμικής όσο και της συνολικής μας υγείας.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Πηγές:

https://www.healthline.com/health/what-is-blue-light#is-blue-light-bad-for-your-eyes

https://opticamylova.gr/18748/

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *