Ζούμε σε μια εποχή που η τεχνολογία μας προσφέρει κάθε είδους διευκόλυνση και μας προσφέρει αμέτρητα πλεονεκτήματα. Ωστόσο, ένα από τα λιγότερο θετικά της τεχνολογίας είναι το γεγονός ότι μπορεί να μας κάνει πιο αδρανείς από ποτέ, δεδομένου ότι αφενός ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελμάτων πραγματοποιείται μέσω υπολογιστή, αφετέρου πολλοί από εμάς αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο κινητό μας και τις οθόνες μας, γεγονός που μας «σπρώχνει» σε ένα μοτίβο καθιστικής ζωής.
Και η έρευνα λέει το ίδιο: η καθιστική ζωή αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας σήμερα. Τα τελευταία χρόνια, η καθιστική ζωή έχει πάρει τη μορφή «επιδημίας», γεγονός που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας. Ακόμα κι αν ασκούμαστε τακτικά, οι πολλές ώρες ακινησίας είτε στο γραφείο είτε μπροστά από την τηλεόραση, μπορούν να ακυρώσουν πολλά από τα οφέλη της άσκησης.
Γιατί είναι επιβλαβής η καθιστική ζωή;
Ενώ τα αποτελέσματα μιας καθιστικής ζωής δεν είναι άμεσα εμφανή, η απουσία ενεργού κίνησης μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη ή και επέκταση διάφορων προβλημάτων υγείας, μερικά από τα οποία αναφέρουμε ενδεικτικά:
Μεταβολικές διαταραχές: Η παρατεταμένη καθιστική στάση επιβραδύνει τον μεταβολισμό, αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και οδηγεί σε αντοχή στην ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Καρδιαγγειακά προβλήματα: Η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο: Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και στην ανάπτυξη του μεταβολικού συνδρόμου, που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.
Μυοσκελετικά προβλήματα: Η καθιστική στάση μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και στις αρθρώσεις, καθώς και σε εξασθένιση των μυών του σώματός μας.
Ψυχική υγεία: Η καθιστική ζωή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης και διαταραχών άγχους αλλά και με εμφάνιση συμπτωμάτων θυμού και νευρικότητας.
Άλλες παθήσεις: Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου και του μαστού.
Φυσικά, η λύση δεν είναι να βρισκόμαστε σε μια κατάσταση μόνιμου… μαραθωνίου, ιδιαίτερα όταν οι καθημερινές υποχρεώσεις δεν μας αφήνουν πολλά περιθώρια. Όμως, ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσουμε την κίνησή μας και να απολαύσουμε τα οφέλη που μας προσφέρει μια ζωή όπου κινούμαστε.
Μικρές αλλαγές, μεγάλη διαφορά
Σπάσε τη ρουτίνα: Πολλές φορές όταν είμαστε συγκεντρωμένοι είτε στη δουλειά είτε στο κινητό, δεν θέλουμε να σηκωθούμε. Ωστόσο, αν σηκωθείς και κινηθείς για 5-10 λεπτά και το επαναλαμβάνεις κάθε μία ώρα, θα δεις μεγάλη διαφορά. Δεν χρειάζεται να τρέξεις ή να κάνεις έντονη άσκηση. Απλά σήκω και περπάτα, τεντώσου ή κάνε μερικές διατάσεις στον χώρο που βρίσκεσαι.
Βρες κίνητρο: Σκέψου τους λόγους για τους οποίους θέλεις να γίνεις πιο δραστήριος. Θέλεις να χάσεις βάρος, να νιώθεις περισσότερη ενέργεια ή να βελτιώσεις την υγεία σου; Διάβασε παραπάνω όλους τους λόγους γιατί η καθιστική ζωή σου κάνει κακό και τότε θα βρεις σίγουρα το κίνητρο που ψάχνεις.
ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Blue light: Ποιες είναι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας;
Δραστηριότητες που σου αρέσουν: Επίλεξε δραστηριότητες που απολαμβάνεις, όπως ο χορός, η ποδηλασία, η κολύμβηση ή το περπάτημα στη φύση. Δεν χρειάζεται να ιδρώνεις κάθε φορά στη γυμναστική, απλά να κινείσαι.
Διάλεξε παρέα: Βρες έναν φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου για να κάνετε μια δραστηριότητα μαζί. Έτσι, θα έχεις περισσότερο κίνητρο και θα διασκεδάσεις και δεν θα σου φαίνεται αγγαρεία η διαδικασία αλλά ώρα κοινωνικοποίησης.
Χρησιμοποίησε τις σκάλες: Αντί για ασανσέρ, χρησιμοποίησε τις σκάλες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για 1-2 ορόφους. Θα δεις μεγάλη διαφορά τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα σου.
Πάρκαρε πιο μακριά: Παρόλο που το ιδανικό σενάριο για όλους είναι να παρκάρουμε ακριβώς έξω από το μέρος που θέλουμε να πάμε, ίσως την επόμενη φορά που θα πας για ψώνια ή στη δουλειά, να δοκιμάσεις να παρκάρεις το αυτοκίνητο σου λίγο πιο μακριά και να περπατήσεις.
Κάνε δουλειές στο σπίτι: Βάλε την αγαπημένη σου μουσική και περπάτα ρυθμικά ενώ καθαρίζεις ή κάνεις τις δουλειές του σπιτιού για να δώσεις λίγο παραπάνω ένταση στην άσκησή σου.
Ξεκίνα σταδιακά: Μην προσπαθήσεις να κάνεις πάρα πολλά από την αρχή. Ξεκίνα βάζοντας μικρούς στόχους μέσα στην ημέρα και σταδιακά άρχισε να αυξάνεις τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης.
Κάθε μικρή αλλαγή μετράει! Το σημαντικό είναι να είσαι συνεπής και να βρεις δραστηριότητες που απολαμβάνεις φροντίζοντας να μην μένεις ακίνητος για μεγάλα χρονικά διαστήματα ακόμα και αν ο τρόπος ζωής και η εργασία σου είναι διαμορφωμένα να κάθεσαι.
Μπορείς να βρεις τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.
Μπορείς να βρεις τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ
Ακολούθησέ μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία: