Τα συχνότερα συμπτώματα έλλειψης βιταμίνης C

Η βιταμίνη C είναι συνήθως συνδεδεμένη με του χειμερινούς μήνες όπου τα κρυολογήματα και οι ιώσεις είναι συχνότερες και η βιταμίνη C συμβάλλει στην ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ωστόσο, ο ρόλος της βιταμίνης C δεν περιορίζεται μόνο στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Τα οφέλη της βιταμίνης C για τον οργανισμό μας είναι πολλαπλά καθώς:

Έχει αντιοξειδωτική λειτουργία:  Βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, τα οποία είναι επιβλαβή μόρια που παράγονται καθώς το σώμα μας διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται σε καπνό και ακτινοβολία.

Συμβάλλει στη σύνθεση κολλαγόνου: Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη σύνθεση του κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που συμβάλλει στη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων, των οστών και άλλων συνδετικών ιστών.

Στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα ενισχύοντας τη λειτουργία των ανοσοποιητικών κυττάρων και συμβάλλοντας στην προστασία από τις λοιμώξεις.

Στην επούλωση πληγών:  Η βιταμίνη C διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επούλωση των πληγών, προωθώντας τη σύνθεση του κολλαγόνου και άλλων συνδετικών ιστών. Βοηθά στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου δέρματος και των ιστών, διευκολύνει το σχηματισμό νέων αιμοφόρων αγγείων (αγγειογένεση) και ενισχύει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος που εμπλέκονται στις διαδικασίες φλεγμονής και επούλωσης.

Συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου: Η βιταμίνη C ενισχύει την απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου (ο τύπος σιδήρου που βρίσκεται στα φυτικά τρόφιμα) από το πεπτικό σύστημα και διευκολύνει την πρόσληψή του από τα εντερικά κύτταρα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα που καταναλώνουν κυρίως φυτικές τροφές, καθώς η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου είναι λιγότερο αποτελεσματική σε σύγκριση με τον αιμικό σίδηρο (που βρίσκεται στα ζωικά προϊόντα).

vitamin c

Ο οργανισμός μας, δεν μπορεί να παράξει από μόνος του τη βιταμίνη C και για τον λόγο αυτό είναι απαραίτητο να τη λαμβάνουμε καθημερινά μέσω της διατροφής μας. 

Τα συνήθη συμπτώματα της ανεπάρκειας βιταμίνης C (γνωστή και ως σκορβούτο) περιλαμβάνουν:

Κόπωση: Το αίσθημα κόπωσης ή αδυναμίας είναι ένα κοινό σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης C.

Πόνους στις αρθρώσεις και στους μυς: Η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία.

Πρησμένα ή αιμορραγούντα ούλα: Αυτό είναι ένα κλασικό σύμπτωμα της έλλειψης βιταμίνης C. Τα ούλα μπορεί να πρηστούν, να κοκκινίσουν ή ακόμη και να αιμορραγούν εύκολα.

Ξηρό, τραχύ ή φολιδωτό δέρμα: Η ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα όπως ξηρότητα, τραχύτητα και εύκολους μώλωπες.

Αργή επούλωση πληγών: Επειδή η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την επούλωση των πληγών, τα άτομα με ανεπάρκεια μπορεί να παρουσιάσουν αργή επούλωση αμυχών και μικροτραυματισμών αλλά και μώλωπες.

Αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Δεδομένου ότι η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανεπάρκεια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις.

Αναιμία: Η σοβαρή ανεπάρκεια βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία λόγω της μειωμένης απορρόφησης του σιδήρου από τις φυτικές τροφές.

Δεδομένης της σημασίας της επαρκούς πρόσληψης βιταμίνης C είναι σημαντικό να εισάγουμε στη διατροφή μας τροφές πλούσιες στη βιταμίνη αυτή όπως τα φρούτα και τα λαχανικά καθώς εμπεριέχουν την Βιταμίνη C σε μεγάλες ποσότητες.

Ωστόσο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C θα βοηθήσουν σημαντικά με την παράλληλη πρόσληψη πέραν της ισορροπημένης διατροφής.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Ένα Σχόλιο

  1. Pingback:4+1 tips για να έχεις ενέργεια όλη μέρα!

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *