Άθληση & Βιταμίνες: Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες για τους αθλητές;

Είναι αλήθεια πως η ισορροπημένη πρόσληψη βιταμινών και θρεπτικών συστατικών είναι πολύ σημαντική για τη συνολική υγεία και ευεξία του γενικότερου πληθυσμού αλλά τι γίνεται με τους αθλητές, οι οποίοι ακολουθούν ένα περισσότερο απαιτητικό πρόγραμμα σωματικής άθλησης;

Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών είναι απαραίτητη τόσο για τη διατήρηση της επίδοσής τους όσο και για την κάλυψη των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών που έχουν λόγω της έντονης φυσικής τους δραστηριότητας.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανάγκες των αθλητών δεδομένου ότι είναι αυξημένες, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθούν μόνο μέσω της πρόσληψης τροφής. Αυτό συμβαίνει γιατί εκτός από την απόδοσή τους κατά την άθληση, η λήψη βιταμινών είναι απαραίτητη και για την ανάκαμψή τους μετά από την προπόνηση και τη συμμετοχή τους σε αγώνες.

Αυτό συμβαίνει γιατί καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες θερμιδικές απαιτήσεις. Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη μετατροπή της ενέργειας που λαμβάνουν από τα τρόφιμα σε χρήσιμες μορφές για τον κυτταρικό μεταβολισμό, ο οποίος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη διατήρηση της αντοχής και της απόδοσης.

Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή ιδρώτα, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια υδατοδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη C και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, η παρατεταμένη άσκηση μπορεί να αυξήσει τον «κύκλο εργασιών» ορισμένων βιταμινών στο σώμα, καθιστώντας αναγκαία την υψηλότερη διαιτητική πρόσληψη για τη διατήρηση των βέλτιστων επιπέδων.

Η σωματική άσκηση προκαλεί μυϊκή βλάβη, φλεγμονή και οξειδωτικό στρες, ιδίως κατά τη διάρκεια υψηλής έντασης ή παρατεταμένης άσκησης. Για τον λόγο αυτό, η επαρκής πρόσληψη βιταμινών συμβάλλει στη μυϊκή αποκατάσταση, αναγέννηση και ανάκαμψη, διαδικασίες που οδηγούν σε ταχύτερη αποκατάσταση και παράλληλα μειώνεται ο κίνδυνος υπερπροπόνησης και τραυματισμού.

Η έντονη προπόνηση μπορεί να καταστείλει προσωρινά το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την ευαισθησία σε λοιμώξεις και ασθένειες. Οι βιταμίνες σε συνδυασμό με άλλα μικροθρεπτικά συστατικά, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού, βοηθώντας τους αθλητές να διατηρούν τη βέλτιστη δυνατή ανοσολογική απόκριση και να μειώνεται ο κίνδυνος λοιμώξεων, ιδίως σε περιόδους έντονης προπόνησης ή αγωνιστικής περιόδου.

Οι αθλητές, ιδίως όσοι ασχολούνται με δραστηριότητες που φέρουν βάρος ή αθλήματα αντοχής, κινδυνεύουν από οστικούς τραυματισμούς και κατάγματα λόγω καταπόνησης. Η επαρκής πρόσληψη βιταμινών που υποστηρίζουν την υγεία των οστών είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, αντοχής και ακεραιότητας, μειώνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων και την ενίσχυση της  σκελετικής υγείας.

athlisi, vitamines

Βιταμίνη D : Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και τη λειτουργία των μυών. Παίζει επίσης ρόλο και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι αθλητές που προπονούνται σε εσωτερικούς χώρους ή σε περιβάλλοντα με περιορισμένη έκθεση στο ηλιακό φως μπορεί να κινδυνεύουν από ανεπάρκεια της βιταμίνης αυτής και για τον λόγο αυτό οι ανάγκες τους είναι αυξημένες.

Βιταμίνη C: Είναι σημαντική για τη σύνθεση κολλαγόνου, η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των τενόντων, των συνδέσμων και των μυών. Λειτουργεί επίσης ως αντιοξειδωτικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες που προκαλείται από την άσκηση.

Βιταμίνη Ε: Ο ρόλος της βιταμίνης Ε είναι κρίσιμος καθώς λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης προστατεύει τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην επισκευή και την αποκατάσταση των μυών.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β εμπλέκονται στον ενεργειακό μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να μετατρέψει υδατάνθρακες, λίπη και πρωτεΐνες σε αξιοποιήσιμη ενέργεια. Υποστηρίζουν επίσης την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων γεγονός που τις καθιστά απαραίτητες για τους αθλητές.

Οι διατροφικές απαιτήσεις των αθλητών ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με παράγοντες όπως η ένταση, η διάρκεια και η συχνότητα της προπόνησης, η σύσταση του σώματος και οι γενετικές προδιαθέσεις. Ορισμένοι αθλητές μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες για ορισμένες βιταμίνες λόγω παραγόντων όπως γενετικές παραλλαγές, διατροφικές προτιμήσεις ή ιατρικές καταστάσεις. 

Για τον λόγο αυτό μπορεί να είναι απαραίτητα εξατομικευμένα διατροφικά σχέδια και στρατηγικές χορήγησης συμπληρωμάτων για την κάλυψη των ειδικών αναγκών των μεμονωμένων αθλητών και τη βελτιστοποίηση της απόδοσης, της αποκατάστασης και της συνολικής υγείας τους.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ.

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *