Vegan διατροφή: Μπορεί να εξασφαλίσει όλες τις βιταμίνες που έχει ανάγκη ο οργανισμός;

Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ολοένα και περισσότερο παγκοσμίως το ποσοστό των ατόμων που αποκλείουν πλήρως τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης από το διαιτολόγιό τους είτε για ηθικούς λόγους είτε για λόγους υγείας, επιλέγοντας να ακολουθήσουν vegan διατροφή.

Η Vegan διατροφή αποκλείει οποιοδήποτε είδος ζωικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος, των ψαριών, των αυγών και των γαλακτοκομικών προϊόντων, καθώς και οποιοδήποτε άλλο προϊόν που προέρχεται από ζώα, όπως μέλι. Επικεντρώνεται σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, όσπρια, φυτικά έλαια, σόγια και παράγωγα προϊόντα.

Αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η vegan διατροφή είναι πλούσια σε πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό μας όπως βιταμίνη C, φυτικές ίνες, μαγνήσιο και βιταμίνη Ε, αντιοξειδωτικά αρκεί να είναι ισορροπημένη και να προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σου για να διατηρήσει την εύρυθμη λειτουργία του και να σε κρατήσει υγιή!

Ένα σωστά μελετημένο και ισορροπημένο χορτοφαγικό πρόγραμμα μπορεί να προσφέρει:

  • Προστασία του καρδιαγγειακού συστήματος: Η αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών μπορεί να μειώσει την κακή χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση.
  • Πρόληψη της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2: Η αυξημένη πρόσληψη τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα τρόφιμα ολικής άλεσης, τα λαχανικά και ξηροί καρποί λειτουργούν ανασταλτικά στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
  • Μείωση κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου: Μια χορτοφαγική διατροφή θα μπορούσε να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του παχέος εντέρου, του μαστού, του στομάχου και του ορθού.
  • Απώλεια βάρους: Η υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού διατροφικού προγράμματος μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην αντιμετώπιση των περιττών κιλών και της παχυσαρκίας.

Όσο και αν τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής είναι πολλά, τόσο μπορεί να κρύβει κινδύνους για τον οργανισμό. Αν δεν σχεδιαστεί σωστά, δεν θα μπορέσει να προσφέρει στον οργανισμό όλα όσα χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, δημιουργώντας κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως το ασβέστιο, τον σίδηρο, τη βιταμίνη Β12, την πρωτεΐνη κ.α.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα θα είναι η κόπωση, η αναιμία, η μείωση της οστικής πυκνότητας,  κ.ά. Επιπλέον, ο μη σωστός συνδυασμός τροφίμων και η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλων ποσοτήτων υδατανθράκων για να εξασφαλιστεί το αίσθημα του κορεσμού ενδέχεται να έχει τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα και αντί για απώλεια να οδηγήσει στην αύξηση του βάρους.

Βιταμίνη B12: Η B12 είναι σημαντική για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Δεδομένου ότι κύρια πηγή βιταμίνης B12 είναι τα ζωικά προϊόντα, θα πρέπει όσοι ακολουθούν vegan διατροφή να καταναλώνουν προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη Β12 και αν χρειαστεί να λάβουν και συμπληρώματα.

vegan diatrofi

Σίδηρος: Πηγές σιδήρου στη Vegan διατροφή αποτελούν τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Ο συνδυασμός τους με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, συμβάλλει στην πλήρη απορρόφησή του.

Ασβέστιο: Πηγές ασβεστίου αποτελούν τα φυτικά γάλατα εμπλουτισμένα με ασβέστιο, το τοφού, το σπανάκι, τα φασόλια. Βέβαια, για να μπορέσει να απορροφηθεί το ασβέστιο από τον οργανισμό θα πρέπει να συνδυάζεται με πρόσληψη βιταμίνης D, που δυστυχώς, σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα βρίσκεται μόνο στα μανιτάρια. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν στο εμπόριο τρόφιμα φυτικής προέλευσης που εμπλουτίζονται με βιταμίνη D και βέβαια, συμπληρώματα βιταμίνης D που μπορούν να χορηγηθούν για να αντιμετωπιστεί η έλλειψη.

Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D παίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών. Βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο, ένα μέταλλο σημαντικό για την ανάπτυξη και την αντοχή των οστών. Σημαντική είναι η συμβολή της και στο ανοσοποιητικό και στο καρδιαγγειακό σύστημα. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που, παρόλο που τη βρίσκουμε σε πολύ λίγες τροφές, το σώμα μας μπορεί να τη συνθέσει όταν εκτίθεται στον ήλιο. Ωστόσο, συμπληρώματα και τρόφιμα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D μπορούν επίσης να βοηθήσουν, ειδικά τις εποχές που η έκθεσή μας στον ήλιο είναι περιορισμένη ή σε άτομα που για οποιονδήποτε λόγο αδυνατούν να εκτεθούν στην ηλιακή ακτινοβολία.

Ψευδάργυρος και Φολικό Οξύ: Ο ψευδάργυρος παίζει καθοριστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, στην ανάπλαση των ιστών και στη σύνθεση του DNA. Φυτικές πηγές ψευδαργύρου είναι το σπανάκι, το κουνουπίδι, τα φασόλια, τα μανιτάρια, τα αμύγδαλα, οι σπόροι. Το φολικό οξύ ή βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητο για τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού, κυρίως για τη σύνθεση, επιδιόρθωση και μεθυλίωση του DNA.  Φυτικές πηγές φολικού οξέος είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, αρακάς, μαρούλι κ.α..), τα όσπρια (φασόλια, φακές), τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ κ.α), τα εμπλουτισμένα δημητριακά, τα σπαράγγια, το αβοκάντο κ.α.

Σημαντικός παράγοντας στην εξασφάλιση όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στη Vegan διατροφή είναι η ποικιλία. Η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων εγγυάται τη λήψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι ο προγραμματισμός των γευμάτων με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες και το ιατρικό ιστορικό του κάθε ατόμου μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα δημιουργηθούν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Η Vegan διατροφή, όπως και οποιαδήποτε άλλη διατροφική προσέγγιση, μπορεί να είναι ισορροπημένη και να έχει πλούσια οφέλη για τον οργανισμό εάν σχεδιαστεί σωστά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συμβουλή ενός εξειδικευμένου διατροφολόγου μπορεί να είναι πολύτιμη για την επίτευξη των διατροφικών στόχων και τη διασφάλιση της σωστής θρέψης στα άτομα που έχουν επιλέξει vegan διατροφή.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *