5 Tips για να ανακουφιστείς από τις κατακρατήσεις υγρών!

Τα σώματά μας είναι σαν περίπλοκα οικοσυστήματα, όπου κάθε στοιχείο παίζει ζωτικό ρόλο. Το νερό, το πιο άφθονο συστατικό, είναι απαραίτητο για αμέτρητες λειτουργίες, από τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρά μας μέχρι τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η λεπτή ισορροπία διαταράσσεται; Tότε ξεκινά η κατακράτηση υγρού, γνωστή και ως οίδημα, μια κατάσταση κατά την οποία στο σώμα σας παραμένουν τα περιττά υγρά, προκαλώντας ένα δυσάρεστο πρήξιμο.

Το πρήξιμο γίνεται εμφανές σε διάφορα μέρη του σώματος, συνηθέστερα στους αστραγάλους, τα πόδια, το πρόσωπο και την κοιλιά.

Τι προκαλεί κατακράτηση υγρών;

Αρκετοί παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην κατακράτηση, όπως:

– Διατροφή: Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου (αλάτι) και εξευγενισμένων υδατανθράκων μπορεί να διαταράξει την ισορροπία των υγρών στο σώμα μας.

– Ορμονικές διακυμάνσεις: Οι έγκυες γυναίκες, οι γυναίκες που βιώνουν PMS και τα άτομα που λαμβάνουν ορισμένη φαρμακευτική αγωγή μπορεί να παρουσιάσουν κατακράτηση υγρών λόγω ορμονικών μεταβολών.

– Καθιστική ζωή ή ορθοστασία: Το να κάθεστε ή να στέκεστε όρθιοι για παρατεταμένες περιόδους μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση υγρών στα πόδια και τους αστραγάλους.

– Ιατρικές παθήσεις: Ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι ηπατικές παθήσεις και τα νεφρικά προβλήματα, μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του σώματος να αποβάλλει σωστά τα υγρά.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις στο σώμα μας όπου μπορούν να προϊδεάσουν για ενδεχόμενη κατακράτηση κατακράτηση υγρών. Τα πιο συνήθη συμπτώματα κατακράτησης υγρών περιλαμβάνουν:

  • φούσκωμα, ειδικά στην κοιλιακή χώρα
  • πρησμένα πόδια και αστράγαλοι
  • διακυμάνσεις στο βάρος
  • πρήξιμο της κοιλιάς, του προσώπου και των ποδιών
  • δυσκαμψία των αρθρώσεων

5 Tips ανακούφισης

Ενώ η κατακράτηση υγρών είναι μια δυσάρεστη για τον οργανισμό κατάσταση, σε ήπιες περιπτώσεις, τα παρακάτω tips μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τα συμπτώματα:

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα αλμυρά σνακ και τα έτοιμα γεύματα τείνουν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και για αυτό τον λόγο καλό είναι να τα αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και να επιλέγουμε πιο «σπιτικό» φαγητό προκειμένου να μειώσουμε την πρόσληψη αλατιού. Σύμφωνα με τις συστάσεις η κατανάλωσή του δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 6γραμ. την ημέρα, δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού.

Το κάλιο συμβάλλει στην εξισορρόπηση των επιδράσεων του νατρίου και προωθεί την αποβολή υγρών. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μπανάνες, αβοκάντο, φυλλώδη λαχανικά και γλυκοπατάτες τα οποία αποτελούν πλούσιες πηγές καλίου και μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της κατακράτησης.

Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να νομίζετε, η αφυδάτωση μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να εξοικονομήσει υγρά για την εκτέλεση των λειτουργιών του. Στόχος σας είναι να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα αλλά αναλόγως με τις ανάγκες του οργανισμού σας και τις καιρικές συνθήκες να πρέπει να ρυθμιστεί διαφορετικά.

κατακρατηση υγρων

Όταν ξεκουράζεστε, ανασηκώστε τα πόδια σας πάνω από το επίπεδο της καρδιάς σας για να βοηθήσετε στην αποστράγγιση των περιττών υγρών και την ομαλή κυκλοφορία του νερού στον οργανισμό.

Η σωματική δραστηριότητα προάγει την κυκλοφορία και βοηθά το σώμα να απαλλαγεί από τα περιττά υγρά. Στοχεύστε σε τουλάχιστον 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τουλάχιστον για 3-4 ημέρες την εβδομάδα.

Μπορείτε να βρείτε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS ADVANCED HEALTH CARE και VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Μπορείτε να βρείτε τα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS στη λίστα συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ

Ακολουθήστε μας στα Social Media για περισσότερα tips σχετικά με την υγεία:

Αφήστε ένα σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *