Συμπληρώματα διατροφής: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν μπει δυναμικά στη ζωή μας τα τελευταία χρόνια, καθώς παράγοντες όπως το άγχος, οι γρήγοροι ρυθμοί της καθημερινότητας και οι ολοένα και αυξανόμενες ημερήσιες υποχρεώσεις συχνά εμποδίζουν την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συμπεριφορών και επιλογών.

Για να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός είναι απαραίτητο να λαμβάνει συγκεκριμένες ποσότητες μετάλλων, ιχνοστοιχείων και βιταμινών ημερησίως. Όταν η πρόσληψη των συστατικών αυτών δεν είναι δυνατή ή επαρκής μέσω της διατροφής, τότε συστήνεται η λήψη συμπληρώματος διατροφής.

Σύμφωνα με τον ΕΟΦ (άρθρο 2 της ΚΥΑΥ1/127962/03) «Ως συμπληρώματα διατροφής νοούνται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας ΕΟΦ με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών (δηλαδή βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (πχ βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες αντιοξειδωτικές ουσίες κτλ), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό και τα οποία διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές (κάψουλες, δισκία, φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο κλπ) που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες».

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι, λοιπόν, συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών τα οποία λαμβάνονται για να καλύψουν διατροφικές ελλείψεις ή για να υποστηρίξουν συγκεκριμένες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού.

Υπάρχουν διαφορετικές μορφές συμπληρωμάτων διατροφής όπως κάψουλες, αναβράζοντα δισκία, σταγόνες, σπρέι, ενέσιμα και πλέον, σε μορφή διαλυόμενης ταινίας-strip, χάρη στην καινοτομία των VITASTRIPS.

Ανάλογα τη μορφή, διαφοροποιείται και ο τρόπος απορρόφησής τους. Για παράδειγμα τα συμπληρώματα σε μορφή κάψουλας ή σκόνης καταναλώνονται από τη στοματική κοιλότητα, περνούν από το γαστρεντερικό σύστημα όπου και διαλύονται για να περάσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να διανεμηθούν στα σημεία όπου υπάρχει ανάγκη. Τα συμπληρώματα διατροφής σε μορφή διαλυόμενης ταινίας, λαμβάνονται από τη στοματική κοιλότητα, απορροφώνται από τους βλεννογόνους στα μάγουλα και μεταφέρονται στο κυκλοφορικό προς διαμοιρασμό.

Ο επίσημος φορέας ελέγχου για τα συμπληρώματα διατροφής στην Ελλάδα είναι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Για να κυκλοφορήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής στην αγορά χρειάζεται να έχει γνωστοποιηθεί από τον ΕΟΦ. Η γνωστοποίηση φέρει έναν αριθμό, ο οποίος πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία ενός συμπληρώματος διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι κατάλληλα για όλους όσοι αντιμετωπίζουν διατροφικές ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί δυσαπορροφήσεις, άτομα που ακολουθούν πρότυπα διατροφής που αποκλείουν ή περιορίζουν συγκεκριμένες διατροφικές ομάδες όπως χορτοφάγους, αθλητές και αθλούμενους, ειδικοί πληθυσμοί όπως ηλικιωμένοι, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, έγκυοι και θηλάζουσες που έχουν ανάγκη για αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών κ.α.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι καλό να λαμβάνονται μετά από σύσταση ειδικού, γιατρού ή φαρμακοποιού, συμπληρωματικά όχι για να αντικαταστήσουν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής.

Τα πιο διαδεδομένα συμπληρώματα διατροφής είναι οι πολυβιταμίνες. Περιέχουν συνήθως έναν συνδυασμό απαραίτητων βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων που συνήθως η απαραίτητη ποσότητα δεν λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Βασικός στόχος είναι να υποστηρίξουν τη γενική υγεία του οργανισμού και να αντιμετωπίσουν πιθανές ελλείψεις.

VITASTRIPS MULTIVITAMIN

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος, ενώ η έλλειψή της παρουσιάζει αύξηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 προκαλείται από χαμηλή πρόσληψη, από δυσαπορρόφηση, από εντερικές διαταραχές ή από χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής.

VITASTRIPS ENERGY

Γνωστή και  ως «βιταμίνη του ήλιου», η βιταμίνη D είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των οστών, την καρδιαγγειακή λειτουργία και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Δεδομένου ότι βρίσκεται σε πολύ λίγες τροφές καθώς και του ότι κύρια πηγή πρόσληψης βιταμίνης D είναι η έκθεση του δέρματος -κυρίως των άκρων- στον ήλιο, η έλλειψη βιταμίνης D στις μέρες μας παρουσιάζεται ολοένα και αυξανόμενη.

VITASTRIPS IMMUNE

Τα Ω-3 λιπαρά οξέα είναι γνωστά για τα πολυάριθμα οφέλη τους στην υγεία. Συμβάλλουν στην καρδιαγγειακή υγεία, στην εγκεφαλική λειτουργία, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις δράσεις. Βασικός τους στόχος είναι να παρέχουν στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα λιπαρών οξέων όταν αυτή δεν μπορεί να προσληφθεί μέσω  της διατροφής.

Η έλλειψη σιδήρου και ασβεστίου είναι από τις συχνότερες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε γυναίκες και άντρες. Δεδομένου ότι ο σίδηρος απορροφάται δύσκολα από τον οργανισμό, η έλλειψή του αντιμετωπίζεται κυρίως με τη λήψη συμπληρώματος διατροφής. Το ασβέστιο αποτελεί ένα από τα συστατικά που ανά ηλικία αλλάζουν οι απαιτήσεις οι οργανισμού σε ποσότητα πρόσληψης. Συνεπώς πολύ συχνά παρουσιάζονται ελλείψεις που αντιμετωπίζονται με τη λήψη συμπληρώματος διατροφής.

Συστήνεται πριν να λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας ώστε να σας καθοδηγήσει για τη λήψη του κατάλληλου προϊόντος. Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υποκαθιστούν ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, αλλά λαμβάνονται επικουρικά και ενισχυτικά για την αντιμετώπιση των ελλείψεων.

Θέλετε να μαθαίνετε όλα τα νέα για την υγεία; Ακολουθήστε τη σελίδα μας στο Facebook & κάνε like στο προφίλ μας στο Instagram !

Γνωρίστε τα καινοτόμα συμπληρώματα διατροφής VITASTRIPS πατώντας εδώ.

Βρείτε τα προϊόντα VITASTRIPS στη λίστα των συνεργαζόμενων φαρμακείων πατώντας εδώ!

Πηγές:

Εγκύκλιος Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων 55220-22/07/2009

 The Discovery of Vitamins by Richard D. Semba

NIH (National Institute of Health), Office of Dietary Supplements.  “Dietary Supplements: what you need to know”. Reviewed June 17, 2011

Lee Russell McDowell (2000). Vitamins in Animal and Human Nutrition (2 ed.). Wiley-Blackwell